Jönköping

Jönköping är Sveriges nionde största tätort med lite drygt 90 tusen invånare och ligger i inlandet i Norra Småland, precis vid Vätterns södra spets. Staden grundades den 18 maj år 1284 och var den första svenska platsen som tilldelades stadsprivilegier.

Efter freden i Roskilde år 1658 då Skåne, Halland och Blekinge blev svenskt territorium så förlorade staden sin viktiga militära roll den tidigare haft, vilket var en av faktorerna till att Jönköpings tillväxt stagnerade rejält under 1700-talet. I början av 1800-talet låg befolkningen fortfarande under 3000 invånare.

J.E. Lundström grundade år 1843 den liberala tidningen Jönköpingsbladet och bara två år senare grundade han även Jönköpings tändsticksfabrik. Det var något som eldade på Jönköpings tillväxt rejält, och fram till år 1880 så var Jönköping faktiskt Sveriges mest expansiva stad.

I Jönköping finns det spännande radiomuseet där man får se hur radioapparaterna utvecklats genom åren och vilka uppfinningar som möjliggjort radions utveckling fram till idag. För de äldre som var med även på tiden då radioapparaterna fortfarande var stora och dyra kommer detta museum att bjuda på en nostalgisk upplevelse utöver det vanliga.

Vill man så kan man även passa på att besöka Tändsticksmuseet. Jönköping var ju trots allt en stor stad inom tillverkning av tändstickor. Främst på grund av Jönköpings tändsticksfabrik. Men när det var som värst så fanns det faktiskt hela fem aktörer inom tillverkning av tändstickor som var verksamma i staden.

Jönköping är också en otroligt vacker stad, särskilt på sommaren. Man är aldrig långt ifrån vattnet och att sitta och ta det lugnt på ett café eller i någon park kan vara fullt tillräckligt för den som gillar det. I Jönköping finns även en hel del restauranger, affärer, butiker, uteställen och klubbar. Bland annat så är det Högskolan som gjort stadens kulturliv så rikt och mångsidigt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021: Svenska städer | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress