Linköping

Linköping är den sjunde största staden i Sverige, med drygt hundra tusen invånare i tätorten, och ligger i Östergötlands län. För de flesta så är Linköping mest känd som studentstad på grund av Linköpings Universitet som självklart bidragit en hel del till stadens tillväxt under åren.

Stadens tillväxt gick faktiskt lite trögt till en början och år 1700 så drabbades staden av en brand som mer eller mindre förstörde alla byggnader och jämnade staden med marken. Det var istället en bit in på 1900-talet som staden på allvar började växa sig stor. De två starkast bidragande faktorerna till stadens tillväxt var etableringen av SAAB:s tillverkning av stridsflygplan år 1937 samt grundandet av Uppsala universitet år 1975.

Eftersom det finns så mycket studenter i staden så är det en väldigt ung atmosfär och det finns många klubbar och uteställen som riktar sig till den lite yngre generationen. Det finns även ett gott utbud av restauranger och caféer för den som gillar god mat och gott kaffe.

bergs slussar

Ett tips till dig som besöker Linköping är att besöka det kända flygvapenmuseet. I och med SAAB:s etablissemang i staden så har ju faktiskt Linköping haft en viktig roll i utvecklingen av vårt moderna flygvapen.

Göta Kanal går också genom staden och är något som man definitivt inte bör missa då man befinner sig i Linköping. Kanalen är totalt hela 190 km lång och av dessa kilometrar så är 87 grävda. Det var år 1810 i maj som bygget av kanalen sattes igång, och efter 22 långa år så var år 1832 kanalen äntligen färdigställd med hjälp av en arbetsstyrka på hela 60 tusen man som lagt ned en enorm mängd dagsverken på byggandet av kanalen.

 

Fenomenmagasinet är något som kan vara väldigt intressant för de som är tekniskt intresserade. Det är ett ganska stort museem/aktivitetscenter där man får testa en mängd olika experiment och lära sig mycket roligt och annorlunda. Till exempel kan man få lära sig hur det går till att sköta slussarna i Göta Kanal eller testa på hur det känns att sitta som pilot i ett SAAB 2000 – plan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021: Svenska städer | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress