Lund

LundLund är Sveriges elfte största tätort med drygt 82 tusen invånare, och tillhör storstadsområdet Stor-Malmö.

Lund grundades omkring år 990 och idag så är staden först och främst känt för sitt universitet. Lunds universitet har närmare 50 tusen studenter varje år och över sju tusen anställda, vilket gör universitetet till ett av Sveriges största. I och med att antalet studenter är så stort i förhållande till antalet invånare i staden så har det också gjort att staden blivit en väldigt utpräglad studentstad.

 

Universitetet bedriver även forskning inom en rad olika områden och under åren har viktiga slutsatser dragits och nya innovationer gjorts. Bland annat så har Lunds universitet utvecklat Bluetooth-tekniken och ultraljudsdiagnostiken.

När man är i “Studentstaden Lund” så bör man absolut ta chansen att besöka arkiv och studentmuseet. Där kan man få se massvis med historiska föremål från universitetet, studentkårerna och föreningarna. Man får även en god inblick i hur livet för en student i Lund har sett ut genom tiderna.

Just det faktum att det finns så många studenter i staden har även gjort att detta blivit en stad med mycket kultur, nöjen och rekreation. Lund är alltså ett perfekt resmål för den som vill besöka ett ställe med mycket ungdomlig atmosfär, bra utbud av nöjen och ett aktivt nattliv. Lund var länge en av de allra vassaste kandidaterna för att få bli en av Europas kulturhuvudstäder år 2014, men till slut så förlorade de mot Umeå.

För den som gillar aktiva äventyr så kan ballongflygning vara något att testa på. I Lund finns nämligen möjlighet att få åka iväg på en cirka fyra timmar lång luftballongtur där man tillsammans med erfarna piloter bjuds på en svindlande vacker utsikt över staden och dess närområden. Åkturen avslutas vanligtvis med någon form av picknick eller tilltugg, och denna aktivitet kan vara perfekt för att verkligen få uppleva vilket vackert landskap man befinner sig i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021: Svenska städer | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress