Norrköping

Norrköping är Sveriges tionde största tätort och har ett invånarantal på ungefär 90 tusen människor. När det gäller stadens historia så grundades staden år 1384, men det var under 1600-talet som staden verkligen började blomstra och växa både ekonomiskt och invånarmässigt. Det hela berodde till stor del på att affärsmannen Louis De Geer valde att starta en hel del industrier och även slå sig ner i staden. Tillväxten gjorde att Norrköping på den tiden blev en av Sveriges största städer sett till antal invånare. Endast Stockholm var större.

Under 1800-talet kom textilindustrin att bli den viktigaste faktorn för försörjning i staden. År 1830 så stod Norrköping för hela 70 % av Sveriges totala klädestillverkning, och deras textilindustri höll sig stark ända fram till 1960-talet.

Det finns goda kommunikationer till och från Norrköping. Det finns goda tåg- och järnvägsförbindelser samt en viktig hamn. Hamnen har kommit att bli en av Sveriges största hamnar och har stor betydelse för Östersjöhandeln och det är just de goda kommunikationerna till och från staden som gjort staden och framför allt hamnen så viktig och framgångsrik.

För den som vill resa och besöka Norrköping så finns det självklart även en flygplats i staden, som flyger till och från bland annat Helsingfors, Köpenhamn, Visby och New York. Flyg är dock kanske inget att rekommendera för de som tänkt resa inom Sverige till Norrköping då man oftast behöver resa via Köpenhamn vilket kan bli både dyrt och tidskrävande.

Den som gillar att shoppa kommer att trivas längs Drottninggatan som är Norrköpings shoppingstråk nummer ett och erbjuder en rad olika intressanta butiker och gallerior samt även mysiga caféer och trevliga restauranger.

Något som man inte bör missa om man är på besök i Norrköping är Arbetets Museum som bjuder på en museiupplevelse utöver det vanliga. På museet finns omfattande dokumentation och information om hur levnadsförhållandena, men kanske framför allt hur arbetsförhållandena sett ut för människorna genom tiderna och i olika branscher. Det som är spännande med museet är deras vision att istället för att ge oss full förståelse för hur människornas förhållande sett ut snarare försöka inspirera oss att få nya funderingar och frågeställningar samt gärna skapa en debatt inom området. De jobbar alltså på ett annorlunda sätt än på de flesta andra museer, vilket känns både spännande och nyskapande.

Är man intresserad av Norrköping och dess historia bör man även se till att besöka Norrköpings Stadsmuseum. Där finns stadens historiska arv bevarat och en rad olika utställningar anordnas med jämna mellanrum. Museet anordnar även stadsvandringar då och då.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021: Svenska städer | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress