Sundsvall

Sundsvall är Norrlands tredje största tätort och sett till hela landet så är det den 21:a största tätorten sett till antalet invånare med en befolkning på lite drygt femtio tusen människor. Staden grundades år 1621 och var vid den tiden helt obebyggd och saknade invånare. Marken där nuvarande Sundsvall ligger var på den tiden betesvall åt byn Sund och det är också därifrån som namnet Sundsvall kommer. Områdena runt om staden var dock befolkade mycket tidigare, och man har hittat tecken på bebyggelse från så tidigt som 400-talet på vissa ställen.

Under stadens tidigare år så försörjde den sig i stort sett enbart av fiske, och befolkningen var under den tiden mycket låg. Enbart tio hushåll fanns vid den tiden i staden. Staden tog dock fart och började växa, men tillväxten stördes av rysshärjningarna år 1721 och en våldsam stadsbrand år 1803. Dock så fick sågindustrin fart på stadens tillväxt rejält under 1800-talet och gjorde även Sundsvall till en av Sveriges absolut rikaste städer.

Sundsvall bjuder på ett rikt utbud av nöje och kultur för sina besökare. Turister som gillar stadssemestrar kommer definitivt att älska Sundsvall. Där finns nämligen allt som man kan önska sig av en storstad samtidigt som den har charmen och gemytligheten som en småstad. I Sundsvall finns Mittuniversitetet, som med sina dryga 2500 studenter inte klassificerar sig som någon riktig studentstad. Ändå tillför studentlivet ganska mycket till stadens utbud av underhållning. Att det finns en så pass stor skara unga människor bidrar ju ändå till att hålla utbudet av nöjen på en hög nivå.

Om shopping, restaurangbesök och heta klubbar inte är tillräckligt för stadens besökare så finns det även en hel del annat som man kan spendera dagarna med. Ett besök på Casino Cosmopol är till exempel verkligen att rekommendera för den som gillar spel och känner sig manad att testa lyckan.

Den som gillar vatten och att bada och simma bör också se till att hinna med ett besök på  Himlabadet som troligen är Sveriges allra bästa äventyrsbad. Men där finns även andra aktiviteter i utbudet så som relaxavdelning, motionssim och vattenträning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021: Svenska städer | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress