Uppsala

uppsala

Uppsala är Sveriges fjärde största stad med en befolkningsmängd på ungefär 150 tusen invånare. Bebyggelse har funnits på platsen ändå sedan 1100-talet, men kanske även ännu tidigare, och man tror att Uppsala som stad ska ha grundats någon gång runt slutet av 1200-talet eller början av 1300-talet. Uppsala är känd för sin imponerande domkyrka, men även för sitt slott – och Fyrisån som flyter igenom och delar staden är en väldigt vacker syn som gör att staden alltid har en härlig naturkänsla,  trots att Uppsala numera är en ganska stor stad.

Uppsala är en populär studentstad, och faktum är att Uppsala universitet är Sveriges allra äldsta skola för högre utbildning. Här går studenter från alla olika delar av landet, och studentlivet har definitivt bidragit till att höja stadens kultur- och nattliv. När man väl är i Uppsala så bör man ta tillfället i akt att besöka det anrika Universitetshuset som är Uppsala Universitets huvudbyggnad och som är ritad av arkitekten Herman Teodor Holmgren och är en riktigt fascinerande byggnad för den som är intresserad av arkitektur. Inuti så finns en gedigen utställning av konst som faktiskt är den allra största statligt ägda konstsamlingen.

En sak som man absolut inte får missa när man är i Uppsala är Linnémuseet och Linnéträdgården där man kan få sig en inblick i Carl Von Linnés hem och i hans otroliga botaniska trädgård som varje år lockar turister från många håll och kanter i världen.

Att ta sig till Uppsala är väldigt lätt. Antingen kan man ta sig dit med bil, men det finns även väldigt bra buss- och tågförbindelser till Uppsala. För dem som kommer från mer avlägsna platser så är det dessutom bara 35 km från Arlanda flygplats.

För den som gillar shopping så är detta också en perfekt stad att semestra i. Utbudet kanske inte är riktigt lika imponerande som i exempelvis Stockholm, men här finns en rad olika gallerior och butiker vilket garanterar att det finns något för alla som är på shoppinghumör.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021: Svenska städer | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress