Visby

visbyVisby är en tätort på ön Gotland utanför Sveriges Östkust och har lite drygt 23 tusen fasta invånare, men även många sommargäster. Under medeltiden var Visby en viktig stad som hade en viktig flotta med beväpnade handelsskepp som verkade på Östersjön. Spåren från medeltiden är tydliga i Visby, som anses vara Skandinaviens bäst bevarade medeltidsstad. Sedan 1995 är Visby med på Unescos lista över världsarv.

Man har hittat bevis på bebyggelse vid platsen där nutida Visby ligger som tros ha uppförts någon gång mellan år 700 och 900. Det var dock på 1000-talet och 1100-talet som Visby framväxt som stad tog fart på riktigt.

På Visby finns det som länge kallats Högskolan på Gotland men som nu blivit en del av Uppsala Universitet och därmed fått byta namn till Uppsala Universitet – Campus Gotland.

Visby drar varje år väldigt många turister, och turistnäringen är en av Visbys viktigaste försörjningsområden. Det finns otroligt många företag, butiker och matställen i Visby. Faktum är att Visby är Sveriges restaurangtätaste område där allt ifrån fina lyxrestauranger till snabbmatskedjor finns representerade.

Det finns flera sätt att ta sig till Gotland. Bland annat kan man åka färja, och då finns det avgångar från bland annat Nynäsham, Oskarshamn och Västervik. Men man kan även välja att flyga till Visby flygplats från Linköping, Göteborg, Ängelholm, Bromma, Skavsta eller Arlanda. Dessa flygplatser har året runt förbindelser till Visby, men under sommaren då turisterna flockas till  Visby så flygs det från fler städer till Visby.

Förutom att njuta av Visbys imponerande arkitektur, natur och atmosfär så får man under sitt besök i staden inte missa att kolla in Gotlands museum. I Fornsalen som är en del av Gotlands Museum och Visbys största turistattraktion så får man en inblick i hur utvecklingen av Gotland har gått till under alla åren, och man får även se mycket annat som rör just Visby och Gotland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021: Svenska städer | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress